
W Japonii wyhodowano kwoki składające jaja z interferonem
9 października 2017, 10:25Chcąc zmniejszyć koszt produkcji leków, japońscy naukowcy wyhodowali kury, które składają jaja zawierające interferon beta (IFN-β). Wg nich, za jakiś czas cena tego interferonu może spaść o 90% - obecnie parę mikrogramów kosztuje nawet 100 tys. jenów, czyli ok. 888 USD.

Zastępnik dla izotoników - mleko z musli
14 maja 2009, 11:56Mleko i płatki z pełnego ziarna lepiej wpływają na regenerację organizmu po wysiłku niż napoje dla sportowców.

Trening wytrzymałościowy pomaga w regeneracji mięśni objętych stanem zapalnym
9 listopada 2017, 06:14Trening wytrzymałościowy pomaga w walce z zapaleniem mięśni.

Stres oksydacyjny w zespole Downa
9 czerwca 2009, 09:53Badanie płynu owodniowego otaczającego płody z zespołem Downa ujawniło istnienie stresu oksydacyjnego. Jest to stan zaburzonej równowagi między przeciwutleniaczami i utleniaczami, który może prowadzić do uszkodzenia komórek. Naukowcy mają nadzieję, że zdobyte informacje pozwolą im opracować nowe metody leczenia trisomii jeszcze w łonie matki.

Sprzyjając tworzeniu dużych bąbelków, jednorazowe kubki psują smak szampana
6 grudnia 2017, 06:19Choć dla niektórych brzmi to jak truizm, dopiero ostatnio badania potwierdziły, że jednorazowe kubeczki negatywnie wpływają na smak szampana. Okazuje się bowiem, że tworzące się w nich bąbelki dłużej przywierają do ścian naczynia i osiągają większe rozmiary. Tymczasem wielkość bąbelków stanowi ważną miarę jakości win musujących, w tym szampana.

Przeszczep przyjęty raz, a dobrze
8 lipca 2009, 07:24Liczne zespoły naukowców pracują nad stworzeniem skutecznej metody, która pozwoli organizmowi biorcy przeszczepu na przyjęcie nowego organu, lecz nie zrujnuje przy tym odporności całego organizmu. Wiele wskazuje na to, że zespół dr. Anatolija Horuzsko z Medical College Georgia (MCG) odniósł na tym polu niemały sukces.

Wielomateriałowe biodrukowanie kropla na kropli
27 grudnia 2017, 16:29Japońscy naukowcy opracowali nowy rodzaj tuszu do drukowania narządów. Wykorzystali do tego enzym - peroksydazę chrzanową (ang. horseradish peroxidase, HRP).

Napój antyenergetyzujący
4 sierpnia 2009, 11:41Kanadyjczyk Lino Fleury stworzył pierwszy na świecie napój antyenergetyzujący. Slow Cow to przeciwieństwo swojego byczego odpowiednika – uspokaja i relaksuje. Nic dziwnego, skoro w jego skład wchodzą m.in. waleriana i rumianek.

Indyki w prekolumbijskiej Mezoameryce hodowano nie tylko na mięso
18 stycznia 2018, 12:11Po raz pierwszy udało się odtworzyć początki udomowienia indyków w Meksyku. Prowadzący badania naukowcy stwierdzili również, że ptaki nie były hodowane wyłącznie dla mięsa, ale miały dla Majów i Azteków również znaczenie kulturowe i religijne.

Słońce na otyłość?
26 sierpnia 2009, 15:00Nowe badania nad brązową tkanką tłuszczową (BAT), obecną w dużych ilościach u niemowląt i hibernujących zwierząt, mogą przyczynić się do opracowania nowych sposobów zapobiegania otyłości. Od dawna już wiadomo, że aktywność BAT jest u otyłych dorosłych mniejsza, niż u szczupłych.